Per formar-se en les 10 Habilitats per a la Vida (HpV) no és suficient saber del tema; és indispensable, saber fer, desenvolupar destresa en cadascuna d'elles. Des de 2012, són 1.000 persones, de 23 països diferents, les qui han realitzat El TransCurs. Han pogut experimentar que l'educació pot ser un assumpte entre iguals, entretinguda, plaent i motor de transformacions. Algunes han modificat les seves pràctiques educatives com a docents, altres han transformat relacions de parella, laborals o amb el menjar, el tabac i l'alcohol. Unes altres, han iniciat canvis en la manera de relacionar-se amb la cultura en la qual viuen. Qui enforteix les seves "Habilitats per a la Vida" s'omple de capacitat (s’empodera) per afrontar els desafiaments que la vida s'encarregarà de posar-li al davant. Els drets humans i l'ètica de la cura emmarquen la formació en aquestes destreses psicosocials.
A aquelles persones que desitgin transformar aspectes de la relació que tenen amb si mateixes o amb una altra/es persona/es o amb el seu entorn (cultural, social). Especialment, està dirigit als qui desitgen promoure les HpV en altres persones, com en grups de nenes, nens o joves, col•lectius comunitaris, organitzacions de la societat civil, empreses, entre uns altres. Des de Fundació Edex plantegem que la porta d'entrada per ensenyar les Habilitats per a la Vida és aprendre-les primer en la pròpia vida, construint un sentit propi. Això és El TransCurs, l'inici d'aquest entrenament.
Les persones participants coneixeran les deu HpV, els seus trets principals i les seves característiques grupals. Alhora s'entrenaran en el seu ús en situacions de la vida personal i col•lectiva i reconeixeran que aquestes destreses són motor de canvi cap a una vida de millor qualitat.
A partir de 2021 El TransCurs oferirà els documents base de cada unitat en castellà i català i cada estudiant seleccionarà la seva preferència. Per acompanyar-los comptem amb docents que llegeixen i escriuen les dues llengües. La participació en els fòrums pot fer-se en qualsevol de les dues. L'experiència ens ha demostrat que aquesta interacció bilingüe és possible i productiva. La suma del català i l’actualització i adaptació d’alguns dels seus continguts al TransCurs s’ha impulsat des de DIPSALUT l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona.
Els continguts són atractius i aplicables a situacions diverses de la vida laboral, familiar i comunitària. Estan organitzats en 12 unitats que es treballen a raó d'una per setmana. La primera és una introducció general, l'última una síntesi del recorregut i un moment per avaluar el viscut i les altres estan dedicades a cadascuna de les 10 Habilitats per a la Vida;
Quines són les 10 Habilitats per a la Vida, a què es refereix cadascuna, per què té sentit aprendre-les i ensenyar-les i com s'integren dins de la competència psicosocial.
Oportunitat per visualitzar la persona que som i imaginar o planejar la que podríem arribar a ser.
Aproximació a aquest poderós acte que protagonitzem les persones per marcar el rumb de la pròpia vida, el mateix que fa possible que les coses no succeeixin només per l'atzar, els costums, les circumstàncies o terceres persones: la presa de decisions.
Invitació a no acceptar les coses de manera crèdula, sense anàlisi, sense reflexió, a rescatar l'etern "per què", aquest que ens acompanya sobretot en la infància. "Qüestionar" serà el verb convidat.
Preparar-se i disposar-se a estrenar idees, rutes, costums, maneres de ser i de fer la vida. El verb convidat és "proposar", germà i complement del convidat de l'apartat anterior.
En aquesta unitat ens dedicarem a connectar amb les necessitats de les altres persones a partir de l'escolta atenta, apagant el judici i encenent la capacitat humana de reconèixer en la diversitat de maneres de ser, a altres humanitats tan vàlides i importants com la pròpia.
En el TransCurs d'aquesta unitat veurem com la ment emocional i la racional necessiten treballar juntes i en equilibri.
De poc servirà relaxar-nos o desestressar-nos si no aprenem a identificar i manejar la(s) font(s) o motiu(s) de la tensió. Posarem el focus en dues fonts importants d'estrès: el maneig del temps i l'afany de competir.
A l'hora d'expressar les necessitats, emocions i pensaments propis o d'advocar pels d'altres persones hi ha diferents camins, entre ells el de la passivitat, l'agressió i l'assertivitat. En aquesta unitat, s'exploren avantatges i desavantatges de cadascun d'ells.
Iniciar, sostenir o acabar relacions. D'això s'ocupa aquesta unitat. És un encreuament de camins en el qual unim el maneig de les emocions i sentiments amb la presa de decisions, l'empatia i gairebé totes les altres Habilitats per a la Vida.
Indiferència, violència i oportunitat... tres dels possibles camins per afrontar situacions problemàtiques. Aquesta unitat s'ocupa de l'últim d'ells.
Síntesi dels continguts desenvolupats al voltant de les Habilitats per a la Vida i un compartir dels aprenentatges del grup.
Posa l'èmfasi en la interacció. S'aprèn "ENTRE" les diferents persones que participen en el curs, que procedeixen de diferents països d'Iberoamèrica i que tenen diversitat de professions i oficis. Això enriqueix la conversa i permet que les Habilitats per a la Vida s'aprenguin socialitzant, en qualsevol espai i horari i no tan sols d'experts en el tema. El TransCurs aprofita el llenguatge d'Internet, la seva diversitat de recursos (imatges, animacions, anuncis, notícies, cançons, conferències, articles) i la seva horitzontalitat. Així es facilita un aprenentatge emocionant, on el pes no està en els continguts sinó en el sentit que tenen en la vida quotidiana.
No. "El TransCURS" per les Habilitats per a la Vida no són classes ni té un horari. Els continguts estan disponibles, gradualment cada setmana i s'accedeix a ells les 24 hores, durant els tres mesos del curs. Es treballa una unitat per setmana. Només hi ha 3 dissabtes, en els tres mesos de curs, que durant 1 hora (de matí a Amèrica, de tarda a Europa) el grup es troba a la nostra sala de videoconferències amb convidats especials.
Sí, es diuen experiments. Cada unitat requereix un exercici pràctic lligat a la vida quotidiana de les persones participants per realitzar de dimarts a diumenge. Les reflexions i aprenentatges que sorgeixen d'aquest experiment cada qui les ha de publicar en el respectiu fòrum, abans del diumenge en la nit.
No hi ha qualificacions. El paper de les tutores i tutors del curs és animar la conversa entre parells en els fòrums. Cada estudiant, a més, una vegada per setmana, rep de l'equip docent una devolució individual que acompanya i motiva el seu autoaprenentatge. D'igual manera, rep una devolució pública de part d'alguna companya o company de curs.
Tenir familiaritat amb Internet.
Disposar d'ordinador durant les cinc hores setmanals d'estudi.
Tenir accés a Internet de banda ampla.
Pagar el preu de la matrícula.
Destinar 5 hores a la setmana durant tres mesos per realitzar les diferents activitats:
EDEX i la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona certifiquen aquesta formació.
Declarat Bona Pràctica pel Departament d'Assumptes Socials del Govern Basc en matèria de Gestió del Coneixement.
29
Del 19 de setembre a
l'11 de desembre del 2023
60 Hores
Curs en línia
Amèrica: 290 Dòlars
Europa: 270 Euros
30
Del 23 de gener al
23 d'abril del 2024
60 Hores
Curs en línia
Amèrica: 290 Dòlars
Europa: 270 Euros